X Mijn favoriete blogs & websites. #1

Het internet zit vol met inspiratie en informatie en we hebben allemaal zo onze favoriete interieur & design sites en blogs. De eerste vier die ik met je wil delen zijn Stylink, C-More, Studio Attenzione en DesignBLVD. Elk met hun eigen focus en expertise maar steeds een link met interieur en design.


// Stylink
Dit initiatief is een bron van vakinformatie over trends, opleidingen, marktontwikkelingen, beurzen en evenementen in interieur en design. Stylisten presenteren zichzelf in de etalage en als Lidewij Edelkoort een trend-update heeft gepresenteerd lees je op Stylink een goed verslag. Woontrends, kleurentrends, vacatures, cursussen of een trendverslag van Milaan. Een site waar ''Practice what you preach'' het motto is. En dat doen ze. Telkens als ik de site bezoek ontdek ik er weer iets nieuws. En daar hou ik van.
www.stylink.nl









// C-More
Iris Havekes is een echte - interieur duizendpoot -. Bij Iris draait alles om een huis waar je blij van wordt. Iris geeft interieuradvies, workshops, ontwikkeld verkoopstyling concepten, heeft prachtige foto's en pinborden en plaats dagelijks updates op haar blog, Twitter en Facebook. Iris is met recht een designspecialist. Deze week las ik dat zij voor een blogtour naar de Designweek in New York gaat. Ik kijk uit naar haar verslag over deze superreis.


// Studio Aandacht / Attenzione
Ik kijk heel erg graag naar de site en het werk van Studio Aandacht. Ik vind de website vanwege de heerlijke eenvoud subliem en lekker overzichtelijk. Het werk dat ze doen, concept, fotografie en styling, is bijna jaloersmakend. Styling director Tatjana Quax en art director Ben Lambers vormen samen Studio Aandacht. Ze werken met musea, merken en tijdschriften zoals de ELLE Decoration. Recent heeft Studio Aandacht productlijnen van het Familiebedrijf Brabantia opgefrist. Studio Aandacht realiseerde een fotoproductie voor verpakking, PR en reclame en gaf advies bij de ontwikkeling van nieuwe producten, kleuren, materialen en dessins.
www.studioaandacht.nl





Brabantia is helemaal bij de tijd. Op de site van Studio Aandacht kun de volledige fotoreportage zien. Eigentijdse romantische/Scandinavische styling en kleurpaletten. Inclusief en strijkplankhoes en theedoek van Mae Engelgeer.





//Design BLVD

Ook zo'n fijne site en erg mooi vormgegeven. Design BLVD is een webgids voor interieurdesign. Je vindt er een mooie en actuele verzameling van informatie over woonwinkels, ontwerpers, merken en producten. Ik houd de site ook in de gaten vanwege de agenda, deze laat je alles weten over de laatste tentoonstellingen, pop-up shops, expo's, evenementen op het gebied van interieur en design. Ontwerpers en merken worden uitgelicht, wooninspiratie, productinspiratie en natuurlijk tref je er een ''het beste van Milaan'' aan.

X Dutch Design Year

Ik ben helemaal weg van de pop-up winkel / expo TEXTILE LANDSCAPES van Dutch Design Year in het Schipperscafé van de Beurs van Berlage in Amsterdam!
Dutch Design Year verkoopt meubels en accessoires van Nederlandse designers die vooral afkomstig zijn van de Design Academy. Het mooie en authentieke Schipperscafé is ingericht op een eigenzinnige wijze, lekker out of the box. De producten en de styling bestaan uit een mix van vintage en design. Ik werd er heel erg blij van dit te zien.





Er zijn producten te zien van ontwerpers als Jo Meesters, Dirk vander Kooij, Jetske Visser, Mae Engelgeer, Elisa Strozyk, Nienke Sybrandy en Carolina Wilcke.





Rythm of Light van Susanne de Graef. Deze lamp is geïnspireerd op de zgn. ''crinoline''. Dit is een (van oorsprong stalen) kooi om een hoepelrok met te creëren.



De Chubby Chair van Dirk vander Kooij kom je inmiddels in allerlei kleuren tegen.  Ze zijn gemaakt van gerecyclede koelkastinterieurs. Dirk importeerde een mega/robot uit China om groot en grof te kunnen 3D printen. Ik schreef eerder een blog over de 3D geprinte meubels van Dirk. Klik hier.

Van Jo Meesters zijn er de prachtige PULP vazen en schalen te zien.






Het PRENT kussen met een fluor opdruk is met de hand gezeefdrukt.





Mijn favoriete textielontwerpster van de laatste jaren is Mae Engelgeer. Haar textiel is ook te bewonderen op deze expositie. Heb je haar prachtige site al gezien? Op dit moment is Mae bezig met een kleine serie keramiek. De lamp is van Michael McCready en behoort tot de Botanist collection.




De totale expo bestaat uit een eclectische mix van design & vintage. Om met de woorden van de ELLE te spreken: ga heen en bewonder!
Dutch Design Year. Meer zien?



X Vitra loft | Studio Ilse

De bovenverdieping van het Vitrahaus, de loft, in Weil am Rhein, is momenteel heel levendig en uitbundig ingericht. Alsof je een huis en een atelier inloopt. Studio Ilse is het creatieve brein achter dit concept. De loft is fictief ingericht voor het echtpaar Harri en Astrid. Hij is muzikant en zij is een ''set-designer''.
De inrichting is niet statisch, zoals in een etalage, maar huiselijke een omgeving waarin de Vitra en Artek collecties tot leven lijken te komen. Alsof de bewoner er even niet is en jij wel.






Samen met mijn studenten verbleef ik een tijdje in de loft. De studenten zochten met gemak een plekje om aan hun schetsopdracht te werken. Zo toegankelijk was de opstelling in de showroom en het atelier kwam tot leven.







In het atelier hangt een groot moodboard c.q.inspiratiewand van kurk. Volgeplakt met afbeeldingen, materialen, voorwerpen en schetsjes. Mooi, gezellig en rommelig. Zoals een atelier mag zijn.
Bij de zithoek het ligt Larusi carpet dat je momenteel ''overal'' tegenkomt. Samen met de Vitra Home Collection en het nieuwe kindje Artek waren de meubels in verschillende aantrekkelijke settingen geplaatst.


 







Op het prikbord hangen stalen van Larusi. In het huis van Ilse Crawford ligt deze prachtige Berber ook. Klik hier als je dat wilt zien. Vitra en Artek werken voor het eerst samen met Larusi.



























De loft is ingericht door Studio Ilse. Ilse Crawford is naast hoofd van de afdeling Men and Well Being aan de Design Academy, stylist, ontwerpster en 10 jaar lang hoofdredacteur van de Britse Elle Decoration geweest. De loft inrichting past precies bij de typische Ilse Crawford gedachte "schoonheid heeft geen zin als het niet om het leven zelf draait" Hoe mooi en hoe sterk is deze gedachte weergegeven in de Vitra loft.


 





Op dit filmpje zie je hoe Ilse Crawford het Soho House New York in Londen heeft ingericht.






Nieuwsgierig geworden naar het Vitrahaus? Dezeen heeft een mooie reportage over het Vitrahaus op haar site staan. Ook over Ilse Crawford is daar veel te lezen.

X Brick rules


X Gespot

Eind 2013 vertelde Li Edelkoort in haar ''Plan B'' presentatie, winter 14/15, over 'Brick'. Brick gaat over aarde en steentinten. Het Perscentrum Wonen publiceerde destijds de woontrend ''Brick House'' Deze foto hieronder maakt deel uit van deze prachtige Perscentrum Wonen / Eigenhuis & Interieur productie van Floor Knaapen. Aardetinten in combinatie met roze en betonkleuren.

Foto via www.perscentrumwonen.nl | productie Floor Knaapen

Na een bezoek aan het Vitrahaus in Weihl am Rein eerder deze maand, de afstudeerexpositie van Artez in 2013 en de Salone Mobile 2014 in Milaan, heb ik mijn steen en aardetint foto's naast elkaar gelegd. Ze vertonen een mooie overeenkomst.


Wilma Wilbrink, HOMO FABER


Wilma Wilbrink studeerde in 2013 af als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan Artez in Zwolle. Haar afstudeerwerk ''HOMO FABER'' bestond uit een onderzoek naar de combinatie van het eeuwenoude materiaal klei met de hedendaagse lasertechniek.
Om het oorspronkelijke, het ambachtelijke te benadrukken, gebruikte Wilma klei uit het weiland in haar woonplaats. Haar onderzoek laat zien dat wanneer je op steen/klei met een laser graveert, er afhankelijk van de soort klei en de diepte van het laseren telkens een andere kleur tevoorschijn komt.


Wilma Wilbrink, HOMO FABER


Jaarlijks het Vitrahaus in Weil am Rhein mogen bezoeken is een feestje om naar uit te kijken.
Mijn studenten laten zich dan volop inspireren en samen kijken we naar de inrichting van de loft. Het gaat erom dat ze leren kijken en relaties leren leggen over wat er gaande is op het gebied van trends: wat zien we in NL, wat zien bij Vitra in Duitsland en wat zien we in Milaan?
Wat ''Brick' betreft was het een piece of cake.
In het Vitrahaus vonden we een heerlijke ''Brick'' hoekje in de zon. Op de vloer het kleed met een visgraat, straatklinker motief. Op de tafel ''bakstenenmuur-schaal''. Hoe letterlijk kan het een thema zichtbaar zijn.






In de Vitrastand op de Salone del Mobile  zag ik een ''Brick'' banner hangen. Het hing hoog in de stand, als je niet naar boven keek zag je deze niet. Kijkend naar de rest van de stand leek het stenen muurtje op zichzelf te staan. Maar, als Trendsetter Vitra het zegt.. Brick blijft voorlopig.






Tot slot uit mijn eigen keukentje wat aardewerk. Want, bijna dezelfde borden kwam ik tegen in het Vitrahaus. Het lijkt op mijn eigen servies. Mijn servies komt uit het keramiek dorpje Ouw, op de Molukken in Indonesië. De kom rechts op de foto noem je een ''sempe''.
Een jaar of 20 geleden maakte mijn tante Neneh deze set ter plekke voor mij. 
Ik stond erbij en keek ernaar;het werd op een houtvuurtje gebakken.
Pure ambacht met liefde gemaakt en met voorzichtigheid bewaard.




X KABK en marmer in Milaan 2014





Backstage on stage | Milaan Design Week deel 2.

Net als vorig jaar bleef ik met een aantal studenten langdurig rondhangen op expositie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten uit Den Haag. De interessante en prikkelende live experimenten en mobiele laboratoria maken je nieuwsgierig. 

Met zelfbedachte of oeroude productietechnieken en materiaalexperimenten van het project MORPHOLOGY LAB: (UN)CONTROLLED GROWTH werd (on)gecontroleerde groei op verschillende manieren verkend. Studenten demonstreerden hun onderzoeken en processen en sommigen werkten met mooie technieken die ik van de lagere school ken zoals marmeren.









Marmeren is een schildertechniek waarmee je papier, tegels of hout van een print kan voorzien. Door (olie)verf aan te brengen op water, water en olie stoot elkaar immer af, ontstaan er door beweging aan te brengen in het oppervlak, patronen. Het ontstane motief breng je over op papier of textiel door het simpelweg op het water te leggen en er weer af te halen. Het patroon kleeft aan het papier vast.  En voilà! Je dessin is klaar.

Een KABK studente, Marjolein de Groot, demonstreerde in Milaan hoe je de - eigenlijk willekeurige - totstandkoming van het marmerpatroon kan beïnvloeden.
www.madebymarjolein.com





 
 
 

 Marjolein de Groot
 
 
 
 
Marmer is binnen de interieurtrends al een tijdje terug van weggeweest. Ook in 2013 zag ik het veel in Milaan. Mijn studenten waren tijdens het bezoek aan de Milaan Design Week aan het trendwatchen en degenen die de focus hadden op de woontrend ''Brickhouse'' van het Perscentrum Wonen werden volop voorzien van inspiratie.
 
 
 
 
Marmerwerk van Marjolein de Groot. Foto via Kelly Slinkman
 
 
 
Er is op dit moment binnen de lessen bij ons op school meer aan de hand met marmereffecten. Jaar 3 is helemaal ''into'' marmer. Gisteren bewerkten zij ongebleekt katoen met de tie & dye techniek. Niet op de standaard manier, in een verfbad, maar met verfspuitbussen. De lappen stof worden gebruikt om tipi's mee te maken in het kader van de NOMADISM lasercut verlichtingsexpo. Binnenkort laat ik hier meer van zien.
 
 
 
 
Tipi stof | Nomadism
 
 
Wil je meer weten over marmer? De Click[s] blog van de makers van het COOK trendboek laat je meer zien over marmer als trend.
Op Pinterest heeft Clicks een uitgebreide verzameling marmer voor je verzameld. Dit is de link: Click[s]
 
 
Op de blog van Clicks kun je ook een publicatie over mijn ''blosjes'' zien, een serie papieren broches met een marmereffect. Via deze link kom je er direct: Warmte van Sasja Saptenno
 
 
 

 



X Like lijnen - Salone del Mobile 2014 - Milaan

Mijn liefde voor presentatie heeft zich ontwikkeld tijdens de start van mijn loopbaan, toen nog in de functie van etaleuse en standbouwer. Doordat ik tegenwoordig met mijn studenten jaarlijks de beurs Salone del Mobile in Milaan bezoek krijgt deze liefde telkens weer een fijne boost. Natuurlijk trekken de - al dan niet mooie of interessante meubels en accessoires - op zo'n beurs mijn aandacht. Dat staat buiten kijf. Maar wat dit laatste betreft bezoek ik dan toch liever de Zona Tortona of Ventura Lambrate.
 
Toch is de beurs de moeite waard. Want op de enorm grote beurs ''Salone del Mobile'' is verschrikkelijk veel te zien. De ene stand is nog groter en luxer dan de andere. Toch zijn het vooral die stands waarbij er sprake is van eenvoud met een groot en verfijnd effect, die mij in het bijzonder aanspreken. 

 
De belijning, vormgeving van Kenny Armchair van Yael Mer en Shay Alkalay sluit prachtig aan bij het lijnenspel op de panelen in de stand van Moroso. www.moroso.it


 
De stand van Moroso bestond uit houten panelen met een rood of blanco lijnenpatroon. Daartussen zag je panelen bespannen met textiel met een kleurverloop.
 
 
 
De lijnen lijken gerealiseerd te zijn met een CNC frees. Eenvoud met een groot effect.
 
 
De Clarissa Hood armchair van Patricia Urquiola voor Moroso. Het kleurverloop en het (facet)lijnenspel van de stand zie je terug in deze draaistoel.
 
 
 
 
 
 
Ook in opstelling van de panelen op het totale stand plateau zag je driehoek en facetvormen terug.
 


Uitgesproken kleuren en vormen op een ronde en hoekige tafel. Een eigentijdse link met Sonia Delaunay en interieurs uit de jaren 30 van de vorige eeuw.


 
Op de Ventura Lambrate kwamen we deze ''stof'' tegen. Helaas heb ik de naam van de ontwerper/student niet genoteerd. Het idee valt in de categorie ''Dynamic Surface'', bewegend oppervlak. Eenvoudige ingreep, groot effect. De bruine snijlijnen in het materiaal zijn ontstaan door het gebruik van een lasercutter.

Meer over de Ventura Lambrata lees en zie je via Facebook Ventura Lambrate.

Niet alleen Moroso had een stand waarin je dit lijnenspel tegenkwam. Merken als Kartel en Missoni toonden eveneens wiskundige en facetvormen in het standontwerp.

Het bezoek aan de Milaan Design Week was inspirerend. Het is hoog tijd om op school met de CNC en de lasercutter aan de slag te gaan. Want dat is een andere liefde van mij die om aandacht vraagt, het werken met nieuwe materialen en technieken.