X Brick rules


X Gespot

Eind 2013 vertelde Li Edelkoort in haar ''Plan B'' presentatie, winter 14/15, over 'Brick'. Brick gaat over aarde en steentinten. Het Perscentrum Wonen publiceerde destijds de woontrend ''Brick House'' Deze foto hieronder maakt deel uit van deze prachtige Perscentrum Wonen / Eigenhuis & Interieur productie van Floor Knaapen. Aardetinten in combinatie met roze en betonkleuren.

Foto via www.perscentrumwonen.nl | productie Floor Knaapen

Na een bezoek aan het Vitrahaus in Weihl am Rein eerder deze maand, de afstudeerexpositie van Artez in 2013 en de Salone Mobile 2014 in Milaan, heb ik mijn steen en aardetint foto's naast elkaar gelegd. Ze vertonen een mooie overeenkomst.


Wilma Wilbrink, HOMO FABER


Wilma Wilbrink studeerde in 2013 af als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan Artez in Zwolle. Haar afstudeerwerk ''HOMO FABER'' bestond uit een onderzoek naar de combinatie van het eeuwenoude materiaal klei met de hedendaagse lasertechniek.
Om het oorspronkelijke, het ambachtelijke te benadrukken, gebruikte Wilma klei uit het weiland in haar woonplaats. Haar onderzoek laat zien dat wanneer je op steen/klei met een laser graveert, er afhankelijk van de soort klei en de diepte van het laseren telkens een andere kleur tevoorschijn komt.


Wilma Wilbrink, HOMO FABER


Jaarlijks het Vitrahaus in Weil am Rhein mogen bezoeken is een feestje om naar uit te kijken.
Mijn studenten laten zich dan volop inspireren en samen kijken we naar de inrichting van de loft. Het gaat erom dat ze leren kijken en relaties leren leggen over wat er gaande is op het gebied van trends: wat zien we in NL, wat zien bij Vitra in Duitsland en wat zien we in Milaan?
Wat ''Brick' betreft was het een piece of cake.
In het Vitrahaus vonden we een heerlijke ''Brick'' hoekje in de zon. Op de vloer het kleed met een visgraat, straatklinker motief. Op de tafel ''bakstenenmuur-schaal''. Hoe letterlijk kan het een thema zichtbaar zijn.


In de Vitrastand op de Salone del Mobile  zag ik een ''Brick'' banner hangen. Het hing hoog in de stand, als je niet naar boven keek zag je deze niet. Kijkend naar de rest van de stand leek het stenen muurtje op zichzelf te staan. Maar, als Trendsetter Vitra het zegt.. Brick blijft voorlopig.


Tot slot uit mijn eigen keukentje wat aardewerk. Want, bijna dezelfde borden kwam ik tegen in het Vitrahaus. Het lijkt op mijn eigen servies. Mijn servies komt uit het keramiek dorpje Ouw, op de Molukken in Indonesië. De kom rechts op de foto noem je een ''sempe''.
Een jaar of 20 geleden maakte mijn tante Neneh deze set ter plekke voor mij. 
Ik stond erbij en keek ernaar;het werd op een houtvuurtje gebakken.
Pure ambacht met liefde gemaakt en met voorzichtigheid bewaard.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten