X Like lijnen - Salone del Mobile 2014 - Milaan

Mijn liefde voor presentatie heeft zich ontwikkeld tijdens de start van mijn loopbaan, toen nog in de functie van etaleuse en standbouwer. Doordat ik tegenwoordig met mijn studenten jaarlijks de beurs Salone del Mobile in Milaan bezoek krijgt deze liefde telkens weer een fijne boost. Natuurlijk trekken de - al dan niet mooie of interessante meubels en accessoires - op zo'n beurs mijn aandacht. Dat staat buiten kijf. Maar wat dit laatste betreft bezoek ik dan toch liever de Zona Tortona of Ventura Lambrate.
 
Toch is de beurs de moeite waard. Want op de enorm grote beurs ''Salone del Mobile'' is verschrikkelijk veel te zien. De ene stand is nog groter en luxer dan de andere. Toch zijn het vooral die stands waarbij er sprake is van eenvoud met een groot en verfijnd effect, die mij in het bijzonder aanspreken. 

 
De belijning, vormgeving van Kenny Armchair van Yael Mer en Shay Alkalay sluit prachtig aan bij het lijnenspel op de panelen in de stand van Moroso. www.moroso.it


 
De stand van Moroso bestond uit houten panelen met een rood of blanco lijnenpatroon. Daartussen zag je panelen bespannen met textiel met een kleurverloop.
 
 
 
De lijnen lijken gerealiseerd te zijn met een CNC frees. Eenvoud met een groot effect.
 
 
De Clarissa Hood armchair van Patricia Urquiola voor Moroso. Het kleurverloop en het (facet)lijnenspel van de stand zie je terug in deze draaistoel.
 
 
 
 
 
 
Ook in opstelling van de panelen op het totale stand plateau zag je driehoek en facetvormen terug.
 


Uitgesproken kleuren en vormen op een ronde en hoekige tafel. Een eigentijdse link met Sonia Delaunay en interieurs uit de jaren 30 van de vorige eeuw.


 
Op de Ventura Lambrate kwamen we deze ''stof'' tegen. Helaas heb ik de naam van de ontwerper/student niet genoteerd. Het idee valt in de categorie ''Dynamic Surface'', bewegend oppervlak. Eenvoudige ingreep, groot effect. De bruine snijlijnen in het materiaal zijn ontstaan door het gebruik van een lasercutter.

Meer over de Ventura Lambrata lees en zie je via Facebook Ventura Lambrate.

Niet alleen Moroso had een stand waarin je dit lijnenspel tegenkwam. Merken als Kartel en Missoni toonden eveneens wiskundige en facetvormen in het standontwerp.

Het bezoek aan de Milaan Design Week was inspirerend. Het is hoog tijd om op school met de CNC en de lasercutter aan de slag te gaan. Want dat is een andere liefde van mij die om aandacht vraagt, het werken met nieuwe materialen en technieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten