X KABK en marmer in Milaan 2014

Backstage on stage | Milaan Design Week deel 2.

Net als vorig jaar bleef ik met een aantal studenten langdurig rondhangen op expositie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten uit Den Haag. De interessante en prikkelende live experimenten en mobiele laboratoria maken je nieuwsgierig. 

Met zelfbedachte of oeroude productietechnieken en materiaalexperimenten van het project MORPHOLOGY LAB: (UN)CONTROLLED GROWTH werd (on)gecontroleerde groei op verschillende manieren verkend. Studenten demonstreerden hun onderzoeken en processen en sommigen werkten met mooie technieken die ik van de lagere school ken zoals marmeren.

Marmeren is een schildertechniek waarmee je papier, tegels of hout van een print kan voorzien. Door (olie)verf aan te brengen op water, water en olie stoot elkaar immer af, ontstaan er door beweging aan te brengen in het oppervlak, patronen. Het ontstane motief breng je over op papier of textiel door het simpelweg op het water te leggen en er weer af te halen. Het patroon kleeft aan het papier vast.  En voilà! Je dessin is klaar.

Een KABK studente, Marjolein de Groot, demonstreerde in Milaan hoe je de - eigenlijk willekeurige - totstandkoming van het marmerpatroon kan beïnvloeden.
www.madebymarjolein.com

 
 
 

 Marjolein de Groot
 
 
 
 
Marmer is binnen de interieurtrends al een tijdje terug van weggeweest. Ook in 2013 zag ik het veel in Milaan. Mijn studenten waren tijdens het bezoek aan de Milaan Design Week aan het trendwatchen en degenen die de focus hadden op de woontrend ''Brickhouse'' van het Perscentrum Wonen werden volop voorzien van inspiratie.
 
 
 
 
Marmerwerk van Marjolein de Groot. Foto via Kelly Slinkman
 
 
 
Er is op dit moment binnen de lessen bij ons op school meer aan de hand met marmereffecten. Jaar 3 is helemaal ''into'' marmer. Gisteren bewerkten zij ongebleekt katoen met de tie & dye techniek. Niet op de standaard manier, in een verfbad, maar met verfspuitbussen. De lappen stof worden gebruikt om tipi's mee te maken in het kader van de NOMADISM lasercut verlichtingsexpo. Binnenkort laat ik hier meer van zien.
 
 
 
 
Tipi stof | Nomadism
 
 
Wil je meer weten over marmer? De Click[s] blog van de makers van het COOK trendboek laat je meer zien over marmer als trend.
Op Pinterest heeft Clicks een uitgebreide verzameling marmer voor je verzameld. Dit is de link: Click[s]
 
 
Op de blog van Clicks kun je ook een publicatie over mijn ''blosjes'' zien, een serie papieren broches met een marmereffect. Via deze link kom je er direct: Warmte van Sasja Saptenno
 
 
 

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten