X Over trends en tradities. Maluku Spice Islands.In Nederland zijn pastelkleuren om de zoveel jaren een trend. De laatste jaren zijn ze weer nadrukkelijk hip. Op de Molukken daarentegen zijn pastelkleuren onderdeel van de traditie. De ''Spice Islands'', de Molukse eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, behoren geografisch gezien tot Melanesie, politiek gezien valt het onder Indonesië.
In de afgelopen 25 jaar bezocht ik de Molukken meerdere keren en zag ik dat er binnen traditionele gebruiken kleine trends gaande zijn. En net als in Nederland zie je dit terug in zowel de kleding als het in en exterieur.

Ruitjes en blokjes zijn het meest voorkomend motief in de dagelijkse kledij. Terwijl een toerist het advies krijgt om lichte kleding te dragen om steekvliegen te weren, kan de lokale bevolking zich hier gelukkig aan onttrekken. Een bezoek aan de lokale markt is trouwens in alle opzichten om te smullen.Heel lief zijn de bloesjes, de zgn. ''baju tjele'' met kleine bloemmotiefjes. Binnen de traditionele dracht is er ruimte om zelf variaties op de baju te bedenken. Het bloemmotiefje heeft hierbij veelal de voorkeur maar het motiefje moet wel heel fijntjes zijn. Grote bloemenprints kom je hier niet snel tegen.


Terwijl de dagelijkse dracht bestaat uit een geblokte of gebloemde katoenen stofjes, draagt de jonge generatie liever ''westerse''kleding. Ondanks dat katoen de meest fijne stof is om te dragen in de hitte.


Een handdoek op het hoofd beschermt tegen de brandende zon. Maar het laat tegelijk zien dat je aan het werk bent met iets. De kleinste mevrouw op de foto verkocht tahu, tempe en mie. Al zingend liep zij door het dorpje Ouw om haar waren te verkopen. 
Het zien van de usi's, tante's, mama's en oma's in traditionele feestkleding is een lust voor het oog. De stof van de rok, een kaïn, bevat bij feestelijke gelegenheden een lurex draad. Deze maakt ze mooi glimmend. Een slippertje erbij in een passende kleur is eveneens een traditie. Persoonlijk vind ik slippertjes het fijnste schoeisel om te dragen in de tropen en mis ik het dragen hiervan altijd enorm na terugkomst in ons kikkerland.

Een lange tijd zag je vooral huizen mintgroen, tegenwoordig zijn kleuren uit de rode groep zoals zalmroze, koraalrood, baby roze en bruinrood populairder. Of het nu gaat om een gebouw, woonhuis, een plastic zak, keukengerei of een auto: roze is de meest populaire kleur.Groen is in Nederland een belangrijke trendkleur. In het Molukse paradijs aan zee is dit een traditie. Op de foto zie je een mooi huisje in het dorpje Ouw, in de ramen van de woning zie je de zee weerspiegeld.Ik vroeg een aantal mannen naar hun meest favoriete kleur en zij antwoorden onomstotelijk dat roze, oftewel ''merah mudah'' de meest favoriete kleur is. Op de Spice Islands rijdt je dus lekker rond in de meest vrolijk gekleurde auto's. Onze usi Jaja maakt heerlijke frambozen ijsjes. Gewoon in een plastic zakje. Deze verkoopt zij op de lokale markt. De schoonheid van de eenvoud.


Het beschikken over weinig middelen maakt mensen inventief. Een kindje wiegen en schommelen in een kaïn of ander lapje stof werkt perfect. Gemak dient de mens.
De jongere generaties maken niet alleen andere keuzes qua kleedgedrag. Ook in hun interieurs zie je nieuwe ontwikkelingen. Het kleurgebruik is meer primair en kobaltblauw op de muren zag ik hier niet eerder. Misschien is dit een wel een nieuwe trend.

Inmiddels is de HP, de handphone, ook hier doorgedrongen. Nu is het nog wachten op het moment dat ook de smartphone betaalbaar wordt. Dan kunnen wij elkaar eens wat vaker zien :-) Ik deed alvast even voor en legde uit hoe een smartphone werkt.

Onze nicht is creatief met stofjes en ze draagt een korte broek in een blokmotiefje. Jaren geleden was dit ondenkbaar. Opvallend is het kleurgebruik in haar interieur. De liefde voor roze gaat - ik vind het heerlijk -  heel ver. 

''Kleine'' Sasja draagt een spijkerbroek. Alsof ze ''van hier'' is. En ja, ik draag weer mijn zwarte kleding. Hoezeer ik van roze houd, want dat doe ik echt. Maar mijn ''traditionele dracht'' bestaat vooral uit zwart. En met een goede muggenmelk erbij gaat dat prima :-) Maar op de Molukken mag het van mij een trend worden dat de roze kledingtraditie blijft. 
Over zwarte traditionele kleding, eveneens prachtig,  blog ik een andere keer.
Onder de klamboe bekijk ik al mijn foto's op de Ipad nog even terug. Er hier zie je dan toch mijn ware liefde voor roze. Mijn geblokte kaïn heb ik al meer dan 20 jaar. 
Tijdens warme zomeravonden in Nederland is het een voortreffelijk kledingstuk om heerlijk in te slapen :-)