X Dit zouden wij hebben weggegooid.


Op de SIERAAD Art Fair (nov. 2013) in de Westergasfabriek in Amsterdam zag ik van nationale en internationale sieradenontwerpers heel uiteenlopende collecties. Het werk van studenten en pas afgestudeerden trok vooral mijn aandacht; het is lekker conceptueel en experimenteel.De sieraden van Karen Vanmol deden mij net even wat langer stilstaan. En praten, ik wilde toch echt even met haar praten. Want, wat was dit voor sublieme collectie?!

Ik zag bij deze sympathieke Belgische geovormige sieraden gemaakt van ''restmaterialen'' die wij kennen uit onze huizen en interieurs. Kleuren die gekoppeld zijn aan actuele trends; geometrie, pastels en sixties invloeden. Puur en ongecompliceerd. Het is wat je ziet.

En ja, dat vraagt om uitleg en een blogje. Want mijn hard-core interesses, sieraden en interieur, zo samen terug te zien in sieraden, dat fascineert.Karen ontwerpt sieraden van materialen waar we normaal gesproken niet zo van onder de indruk zijn.
De broches, ringen en halssieraden zijn gemaakt van stukjes hout, plint of fineer, al dan niet met een kleurtje, schuurvlakjes, een spijkerachtig element, een deuvel en een krasjes of de natuurlijke print van het materiaal zelf.  

Alsof het de restjes materiaal zijn die je had weggooid na het leggen van een vloer en het afzagen van een plint.


Karen Vanmol studeerde aan de Antwerpse Academie voor de Schone Kunsten.
Haar inspiratie haalt ze uit architectuur en natuur.  Een van haar eerdere collecties heet heel toepasselijk 'Under Construction''. De collectie die ik bekeek op SIERAAD draagt de naam ''Evolving Habitat''.
Ze is een veelbelovend talent, deze Master in Juweel ontwerp en Edelsmeden.

Haar werk kun je bekijken op Klimt02, een internationaal platform voor sieradenontwerpers en op haar website.