X Trends op de Dutch Design Week 2013

Als juf ben je trots als er tijdens de herfstvakantie een flink aantal studenten met je meegaan naar de DDW in Eindhoven. Voor de studenten was het een eerste kennismaking met dit evenement. Onze tijd was beperkt maar gelukkig is er de (online)media die een handige aanvulling geeft, want; even googelen, pinnen, blogs en nieuwsbrieven lezen en je ontvangt een aardig beeld van dat wat er te zien was op de DDW2013.

Op school werken we heel concreet met woontrends, het is tenslotte een mbo opleiding. Conceptdenken in vormgeving kom je daarom op het mbo minimaal tegen. Alles op zijn tijd. Wil een student zich kunnen ontwikkelen, dan is ''kijken'' en ''zien'' belangrijk. Dus proberen we in het onderwijs zoveel mogelijk te laten zien en te gaan bekijken. De ''next stop'' voor deze studenten is Milaan.

De onderstaande foto's laten trends zien. Trends die de studenten herkennen. Het woord ''pasteltrend'' kunnen ze misschien bijna niet meer horen maar we kunnen er niet omheen. De pasteltrend ontwikkeld zich nog steeds en ik zag hierin mooie verschuivingen op de DDW. Zowel in de Design Academie, het Klokgebouw als bij Yksi en Piet Hein Eek.

De leren tassen uit de collectie ''Leather Nudes'' van Renske Verbeek, Design Academie, zijn door het leer nat te maken in vorm gebracht. De tassen zonder stiksel van Renske hadden hier een daar een siliconen afwerking. Haar inspiratie en onderzoeksboek bestond uit fascinerende afbeeldingen van huiden. Je ziet mooi zachte kleuren die iets kwetsbaars uitstralen.
Floris Hovers stond met meubels en auto's in het Klokgebouw. Het pastel-kleurbeeld van deze producten was bij veel meer ontwerpers te zien. Poederpastels en huidskleuren. Niet zoet maar wel zacht.

http://www.renskeverbeek.com
http://www.florishovers.nl/site/ 


Piet Hein Eek toonde op zijn uitgesproken Industriële locatie producten uit zijn nieuwste collectie. Ook daar zagen we pastels, grijzen, zalmen en een wat harder blauw. 

Nikki Gilling exposeerde bij YKSi. Van knipafval van De Ploeg heeft Nikki tassen gemaakt voor een nieuw merk, KODA. http://www.deploeg.com/nl/duurzaam/koda/

Je ziet op alle foto's een mooie overeenkomst in het kleurbeeld, alsof alles bij elkaar hoort. Toch is het door afzonderlijke ontwerpers gemaakt. En dat is een mooi voorbeeld van wat een trend is. 

Lenneke Wispelwey was aanwezig met een stand in de vorm van een eetkamer. De stand was in een ton-sur-ton kleurbeeld geschilderd. De producten en vormen laten een overeenkomst zien met de poef van De Ploeg stoffen voor KODA. Qua kleur maar ook de vormen, in beide gevallen puntig, hoekig en piramide-achtig. Lenneke kennen we van haar keramiek in facetvormen. Gaan we deze puntige vormen meer zien de komende jaren? http://www.lennekewispelwey.nl


Op de Design Academy zagen we het blauw van de tassen van Renske Verbeek terug in de meubels van Benjamin Vermeulen. Zijn magnetische meubels (MAGfurniture) van blauw plaatmateriaal en blond hout, trokken veel aandacht. Zonder schroeven je meubel in elkaar klikken. Dit heeft een link met de huidige NOMAD trend. http://www.benjaminvermeulen.com
Nogmaals de stoelen van Piet Hein Eek. Daarnaast de presentatie van Brekel en Strekel in het Klokgbouw. Zalm en een ton-sur-ton in de presentatie van dit duo. Brekel en Strekel presenteerde tijdens de DDW haar eerste collectie. Bekijk de site van dit duo en je vergeet nooit meer wat ton-sur-ton is :-)  

http://www.brekelenstrekel.nl