Eliska Cnossen en Arlette Timmermans |
Wat doet Studio Cotton & Clay?
Studio Cotton & Clay richt zich op interieurprojecten waarbij een vriendelijke leefomgeving centraal staat. Gebruiksvriendelijkheid en je thuis voelen spelen daarbij een belangrijke rol. Naast de passie voor ruimte, beleven we veel plezier aan het ontwikkelen van gebruiksproducten. Producten waar je blij van wordt en die van kwalitatief goede materialen gemaakt worden. Een verlengstuk van jezelf waar je waarde aan hecht en daarom niet zomaar vervangt.
Hoe kwamen jullie op het idee om samen een onderneming te starten?
Arlette is een jaar eerder afgestudeerd dan Eliska. Het was lastig om een passende baan te vinden als starter. De enige mogelijkheid leek opnieuw ‘stage’ te lopen om werkervaring op te doen. Maar met een HBO diploma op zak voelde dit niet helemaal goed en ook financieel werd het er niet gemakkelijker op. Toen Eliska het jaar erop afgestudeerd was besloten we onze krachten te bundelen en een bedrijfje te starten. Op deze manier kunnen we ons verder ontwikkelen en het geeft het ons de ruimte om eigen producten op de markt te brengen zonder concessies te hoeven doen. In de zomer van 2013 maakten we de plannen en sinds 8 januari 2014 staan we ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Wie en wat wil Studio Cotton & Clay bereiken?
Studio Cotton & Clay heeft als doel om mensen bewust te maken van al het moois dat de wereld ons te bieden heeft. We doen dit door producten te ontwikkelen met een bepaalde kwaliteit en tactiliteit. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Wij richten ons op zelfbewuste mensen met oog voor het milieu. Als je kijkt naar ontwikkelingen zoals biologisch eten, verantwoord ondernemen e.d. dan zien wij een groeiende markt voor onze doelgroep. Veel ‘jongere’ mensen lijken zich ook in grotere mate te interesseren voor milieubewust geproduceerde producten.
Hoe vaak brengen jullie collecties uit?
Op dit moment zijn we nog volop in ontwikkeling. Het is lastig te zeggen hoe vaak wij collecties gaan uitbrengen. In een klein jaar hebben wij twee productlijnen ontwikkeld. Deze producten zijn op dit moment in de eindfase van ontwikkeling. Tegelijkertijd produceren we de artikelen op dit moment zelf. Mocht een fabrikant het in productie nemen dan zal er een nieuwe stap in het ontwikkelingsproces plaatsvinden.
Savi |
De Rubia Silk kussen collectie wordt door jullie zelf met de hand geverfd met natuurlijke pigmenten, waarom deze keuze?
Een gedeelde passie voor textiel leidde tot een onderzoek naar verven met natuurlijke grondstoffen. De effecten van het verven met pigment van de Rubia Tinctorum (wortel van de meekrap plant) waren boven verwachting. De kleuren verschillen van intens rood tot aan zachte pastel tinten. Nadat de zijde haar gewenste kleur heeft, wordt deze bedrukt met de lijntekening van een spirograaf. De kussens worden geheel handmatig vervaardigd. Hierdoor is ieder kussen uniek en dit zorgt voor eigenheid. Je raakt eraan gehecht. Door deze ervaring te creëren zal je anders met het product omgaan en het minder snel vervangen. De gedachte hierachter is dat het milieu minder belast wordt en de gebruiker langer geniet van dagelijkse gebruiksvoorwerpen.
Prachtige spirograaf prints. Een spirograaf is een instrument dat gebruikt wordt om geometrische patronen te tekenen. De spirograaf werd bedacht door Denys Fisher (1918 - 2002) |
www.cotton-clay.com/rubia-silk/ |
Wat vinden jullie het fijnst aan je werk?
Het fijnste aan ons werk is de diversiteit. Het ene moment ga je bij de klant langs voor een adviesgesprek en het andere moment ben je kussens aan het verven met meekrap pigment. Geen dag ziet er hetzelfde uit en ook de dynamiek die ontstaat doordat we met z’n tweeën werken vinden wij heel fijn. Het grote voordeel van samenwerken is dat je met z’n tweeën meer weet en kan sparren met elkaar om tot verrassende oplossingen te komen.
Wat inspireert jullie?
Wij hebben beiden een liefde voor Scandinavische vormgeving. De heldere vormentalen en naturelle materialen in combinatie met verfijnde detaillering zorgt voor een tijdloze uitstraling.
Die manier van ontwerpen zorgt voor tijdloze, waardevolle producten.
Hebben jullie favoriete Nederlandse ontwerpers?
Het werk van Studio Ina Matt spreekt Eliska erg aan. Het is fris, verassend en vaak met een grappige twist. Arlette laat zich graag inspireren door het werk van Alekandra Gaca. Zij ontwerpt architectonische textielpanelen met akoestische waarde. Vaak hebben haar panelen interessante geometrische patronen.
Gaan we Studio Cotton & Clay zien op beurzen?
Wanneer wij iets verder ontwikkeld zijn als studio lijkt het ons zeer interessant om onszelf te presenteren op beurzen. We denken daarmee meer in contact te komen met onze klant. Het is een manier om onszelf op de kaart te zetten en in gesprek te gaan. De Dutch Design Week in Eindhoven staat daarbij hoog op ons lijstje.
Vanuit waar werken jullie?
Op dit moment werken wij vanuit huis. Financieel gezien kan het nog niet uit om een atelier ruimte te huren. We hopen binnen een paar jaar verder te groeien en een eigen atelier te huren.
Hebben jullie een webshop?
Op dit moment hebben wij nog geen webshop. Wij houden van analoge verkoop waarbij de klant het product kan aanraken en voelen en zodoende de kwaliteit kan ervaren.
In de toekomst lijkt het ons fijn om ook een grotere doelgroep te kunnen bereiken door middel van een webshop. Tenslotte hoort het bij de tijd waarin we leven.
Wat is jullie wens met Studio Cotton & Clay?
Op dit moment hebben Arlette en ik beide een baantje om financieel rond te komen. Onze wens is om binnen een paar jaar ons werk op te moeten zeggen omdat het zo goed gaat met ons eigen bedrijfje. Het liefst bouwen we de studio verder uit en gaan we naast interieuradvies en productontwerp ook lezingen/workshops geven e.d. Tot slot hopen we dat onze producten opvallen bij fabrikanten en dat ze in productie worden genomen.
‘Wij laten graag zien wat ons fascineert en inspireert. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen proberen we de consument bewust te maken van al het moois wat de wereld ons te bieden heeft.’
Wil je collectie in het echt zien? Dat kan bij www.annemariewonen.nl in Holten!
www.facebook.com/annemariewonen
Studio Cotton & Clay kun je volgen via:
https://www.facebook.com/cotton.clay
www.cotton-clay.com
Dit zijn de bedrijven waar Eliska en Arlette stage hebben gelopen:
www.ina-matt.com
www.aleksandragaca.nl